Inceputurile existentei muzeului "Vetre Stramosesti" dateaza din anii de inceput ai secolului XX, mai precis 1912, cand invatatorul Marin Georgescu a expus pentru prima data colectia personala, mai intai in localul scolii primare din comuna Gostavat (jud. Olt) si apoi la scoala primara din Marotinu de Sus (jud. Dolj). Cand a inceput primul razboi mondial Marin Georgescu a fost mobilizat iar colectia a ramas in cancelaria scolii de la Marotinu de Sus, astfel ca la intoarcere a gasit-o pe jumatate distrusa. Si-a continuat activitatea de colectionar pasionat iar obiectele le-a expus in cladirea casei personale din Celaru.
      Asa se face ca in anul 1972 a fost posibila deschiderea "Punctului muzeistic Celaru", la eveniment participand primul secretar al judetului Dolj - Constantin Babalan.
      In acelasi timp preotul satului Celaru, Ion Budulan, realizeaza in casa parohiala a bisericii Sf. Nicolae o bogata colectie de icoane, obiecte de cult si port popular.
      Dupa decesul invatatorilor Marin si Zenovia Georgescu colectia punctului muzeistic a fost donata consiliului local Celaru si, cu acordul mitropoliei Oltenia, cele doua colectii au fost reunite, obiectele fiind expuse in Scoala Celaru sub grija si supravegherea domnului profesor Victor Ancuta.
      Muzeul a putut fi vizitat incepand cu 1 decembrie 1990, dar inaugurarea s-a facut in ziua de Florii a anului 1992. Au participat inspectorul sef al inspectoratului de cultura Dolj si specialisti de la muzeul Oltenia, evenimentul fiind prezentat pe postul national de televiziune.
      Trebuie mentionat ca in anul 1993 s-a organizat la Casa Baniei din Craiova expozitia "Vetre Stramosesti - Celaru" cu obiecte din acest punct muzeistic. In acelasi an, Inspectoratul de cultura al judetului Dolj a organizat o expozitie de icoane ce a putut fi vizitata in Craiova si la Bailesti.
      In vara anului 1999 muzeul si-a schimbat din nou locatia, de aceasta data intr-un loc mai spatios, si ocupa etajul I al cladirii gradinitei din Marotinu de Jos cu o suprafata de cca 260 m2.
      In prezent muzeul "Vetre Stramosesti" prezinta peste 1300 exponate distribuite �n 8 incaperi.

  • Obiecte de uz casnic si gospodaresc
  • Vatra taraneasca
  • Pagini de istorie locala - Numismatica
  • Scoala - Roci - Arheologie
  • Colectie roci - Icoane - Dovezi ale existentei noastre
  • Icoane si obiecte de cult
  • Icoane
  • Port popular

Imagini din muzeu